Feiten en fabels over je ogen

Er wordt een hoog geschreven en gezegd over onze ogen, maar wat is een feit en wat is een fabel? Is lezen in het donker echt slecht voor je ogen? Zijn wortels echt zo goed voor je ogen? Onze opticiens hebben een aantal bekende feiten en fabels verzameld en beantwoord. Er zijn allerlei indianenverhalen over onze ogen. Zoveel dat je soms niet meer weet wat een feit is en wat een fabel is. Sommige goed bedoelde fabels gaan een eigen leven leiden en weet je niet meer wat waar en niet waar is. Onze oogspecialisten vertellen je graag welke uitspraken wel en niet waar zijn.

Wortels zijn goed voor je ogen

Voor een deel een feit, voor een deel een fabel. Wortels bevatten relatief veel vitamine A, dit is goed voor je zicht. Vitamine A zit echter ook in andere groenten zoals asperges, bananen, mandarijnen en bloemkool. Dit is net zo goed als wortels. Ben je op zoek naar voedsel dat echt goed is voor je ogen? Eet dan is vaker een oranje en gele paprika. Eieren en goji bessen. Hier zit namelijk zeaxanthine in. Dit geeft de zogenaamde ‘gele vlek’ in ons netvlies. Door die ‘gele vlek’ kunnen wij fijne details zien.

In het donker lezen is slecht voor je ogen

Het is een fabel dat lezen in het donker slecht is voor je ogen. Het kost de ogen extra moeite en inspanning om te kunnen zien en de ogen raken hierdoor vermoeid en kunnen gaan tranen of het kan zorgen voor hoofdpijn. Deze symptomen zijn tijdelijk en verdwijnen snel weer.

Achter de computer werken is slecht voor je ogen

Ook dit is een fabel. Het staren naar een beeldscherm is niet slecht voor de ogen. Je kunt wel last krijgen van droge ogen omdat je minder knippert. Zie je teksten op het scherm vaak onscherp? Wellicht is het dan tijd voor een computerbril of beeldschermbril.

Van scheel kijken word je scheel

Fabel. Scheel kijken komt door een fout in de coördinatie van de oogspieren. Als je met opzet scheel gaat kijken train je de binnenste oogspieren, maar je blijft hier niet scheel van kijken

 

Laatste nieuws